четвъртък, 19 септември 2013 г.

ПРЕДИЗВИКАНИ ДУМИ (2)



Винаги са ми били интересни гостите на Коритаров в „Свободна зона”. Включително и снощните – Александър Йорданов и г-жа Детелина Симеонова.

От Сашо Йорданов не чух нищо ново. Антикомунизъм и толкова. Няма кой да свали от власт БСП и ДПС освен коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Ето защо извън парламентарната опозиция трябва да подкрепи парламентарната – сиреч ГЕРБ. Да седнат двете опозиции на една маса и да подпишат Декларация, че няма да допуснат до властта комунистите и етническата  партия на Доган-Местан. Вместо да водят битка кой е по-голяма опозиция.За днешното правителство според Сашо Йорданов властта е ограбване на Европейските пари (вероятно има предвид тези в периода 2014-2020 г. - бел. моя). И разпределянето им между „своите фирми”. В партийния цвят на фирмите/олигарсите винаги съм се съмнявал.  Защото от древността е известно, че парите не миришат. Но че от близо четвърт век в България фирмите/олигарсите се делят на „по-наши” и на „по-не наши” е факт, който не се нуждае от коментар. Това в синтезиран вид бяха глупотевините на педагога от Шуменския университет. И тези призиви на фона на 875-те телефона подслушвани от СДОТО по думите та главния прокурор. Как ви звучат?

За разлика от него юристката Симеонова беше на високо политическо ниво (по думите та Коритаров е била номинирана за председател на СДС след оставката на Мартин Димитров, но не е успяла да се пребори за поста. Жалко за сините. Изпуснали са шанса си! – бел.моя). Ще представя вижданията й схематично:

·              В България през 90-те години на ХХ век частната собственост е едва 3%, за разлика от други страни от постсъветското пространство. В този смисъл дясното у нас няма своята икономическа основа – средния и малкия бизнес. Дясното у нас се крепи на олигарсите, за разлика от държавите от стара Европа. Казано иначе и до днес страната не разполага с автентично дясно;

·              Реформаторският блок няма програма. Искането за оставка на правителството не може да бъде самоцел. Защото предсрочните избори само ще възпроизведат статуквото;

·              Българските граждани искат нов изборен кодекс и промени във финансирането на политическите партии трябва. Трябва да се забрани финансиране от чужди неправителствени организации и от български юридически лица. За не възникват въпроси за източниците на финанси на партията на Саша Безуханова;

·              Неправителствени организации със служители на заплати нямат право да претендират за представители на гражданското общество. Те изразяват възгледите на тези, които им плащат;

·              Има ли място в реформаторския блок партията на Касим Дал и Корман Исмаилов;

·              Защо в Гражданския съвет на Реформаторския блок  има хора, за които е известно, че за на заплата в НПО, финансирани от чужбина и априорно са зависим.

Толкова успях да запиша от думите на г-жа Симеонова. Може и да не сте съгласни с всичко казано. Сравнете ги обаче с тези на професионалния политик Йорданов. Надявам се да намерите разликите!

След предаването от Пещерата сърфирах из Интернет и открих материала „Акция: Да помогнем на президента Плевнелиев.” (http://frognews.bg/news_58943 ) Той е по повод думите на президента в Чирпан, че в  „България тесен кръг от влиятелни хора влияе върху политиката и има срастване на медийни, политически и икономически интереси.” „Жабарите” искрено искат да му помогнат в персонализирането на този кръг и публикуват един списък. Не го наричат списък на олигарсите, ама то се подразбира. И него откривам името на висш военен. Отначало не повярвах на ушите си, както се казва в едно шоу. Та въпросите ми към военния министър са: „Ще се заинтересувате ли от публикацията г-н Найденов? И не е ли време да възстановите практиката и висшите военни да попълват декларации за имотното си състояние? Както се правеше преди време!” И надлежно да ги качвате на сайта на bg.army. За по-голяма прегледност!!!

Интересите ми на хомополитукс завършиха с предаването на ТV СКАТ с водещ Велизар Енчев. Не че съм му фен. Но понякога има интересни гости. Снощи в студиото беше Костадин Чакъров, бивш съветник на Тодор Живков. Няма да преразказвам интервюто му. Вземам само отрязък от него, свързан с Ота Шик (1919-2004 г., чешки евреин, икономист, член на ЦК на Чехословашката комунистическа партия, по време на събитията от август 1968 г. е на почивка в Югославия, което му позволява да емигрира в Швейцария, през 1970 г. става професор по икономика в Сент Гален). Според Чакъров Шик е автор на икономическата програма на Пражката пролет през 1968 г. , според която (цитирам госта): Социализмът е равен на държава плюс пазарни отношение или пазарни отношения плюс държава.” Не зная дали точно така го е казвал Шик, но по принцип Чакъров е прав. Ето една мисъл на чешкия икономист – „Основната работа на нашият колектив (става дума за Института по икономика на Чехословашката академия на науките-бел.моя) беше насочена към търсене на нови начини за народностопанско планиране, защото не искахме въвеждането на пазарните механизми да се съпровождат от негативните процеси на капиталистическата стопанска система.” Ама през 1989 г. кой да вземе, че да прочете трудовете на Ота Шик. Пък и след това.

Довиждане до следващите  предизвикани думи. И приятни почивни дни!


Няма коментари:

Публикуване на коментар